Ihminen ennen kaikkea

28.02.2021

Matkani tähän pisteeseen on ollut pitkä. Olen 12.2.2021 jättänyt kokoomuksen kuntavaaliehdokkuuden, sekä puolueen jäsenyyden. Perusteet olivat selkeät, enkä ole yksin ajatusteni kanssa. 

On kuitenkin aika siirtyä eteenpäin. Itselleni vuosien aikana politiikan ja ihmisyyden keskinäiseksi tekijäksi on noussut yhdenvertaisuus ja tasa-arvo. Vaikka pidänkin itseäni edelleen hyvin markkinaliberaalina ja oikeistolaisena, on ajatusmaailmani kääntynyt kohti ihmiskeskeistä politiikkaa. Tämä tarkoittaa sitä, että madonluvuista huolimatta ihminen ennen kaikkea. 

Olen päättänyt jatkaa matkaani feministisessä puolueessa, joka voi olla yllättäväkin valinta. Valinta oli kuitenkin minulle itselleni selkeä ja oikeastaan ainoa vaihtoehto. Minulla ei ole halua lähteä kilpailemaan suurten puolueiden poliittisissa myllyissä, joissa valtapositiot jaetaan lehmänkauppojen avulla. En ole myöskään kiinnostunut perinteisestä poliittisesta urasta, vaan ensisijainen tavoitteeni on vaikuttaa. Olen myös kasvanut kokemusteni myötä feministiksi ja ymmärtänyt miten yhteiskuntamme on rakennettu eriarvoiseksi. Sen myöntäminen on ollut vaikeaa, sillä mahdollisuuksien tasa-arvo on ollut hieno ajatus. 

Olen punninnut päätöstä myös sen perusteella minkälaisia arvoja nostan etusijalle. Pidän edelleen taloudellisia asioita tärkeänä ja oikeastaan en koe olevani taloudellisesti kovin vasemmistolainen, päin vastoin. Olen kuitenkin huomannut oikeistolaisen talouspolitiikan olevan oikeistolaista miestalouspolitiikkaa. Tämä voi olla vieras ajatus perinteiselle oikeistolaiselle, mutta varmasti tästä pääsemme tulevaisuudessa keskustelemaan enemmänkin. Ensisijaisen tärkeää minulle on ymmärtää yhteiskuntaa ja sen monia eriarvoistavia rakenteita, sekä pyrkiä vaikuttamaan niihin. Vaikka monet keinot voivatkin olla minulle erilaisia, niin tavoite on kuitenkin yhteinen ja se on tärkeää. Ilman arvoja olisi vaikeaa tehdä politiikkaa.

Tässä lyhyesti syistä ja päätöksistä. Olisi hankalaa tiivistää yhteen artikkelitekstiin kaikkia vaikuttavia syitä, mutta tässä on pääkohdat. Olen hyvin helpottunut päätöksestä ja mahdollisuudesta päästä rakentamaan turvallista yhteiskuntaa, turvallisessa yhteisössä.


Josefi Tiirola