Essee: Maanpuolustus ja sukupuoli

24.11.2020

Asevelvollisuusjärjestelmä tuntuu huutavan vanhanaikaisuuttaan, sillä useat poliittiset nuorisojärjestöt ovat sorvanneet oman mallinsa korvaamaan nykyistä yhden sukupuoliryhmän velvoittavaa järjestelmää. On kieltämättä totta, että järjestelmän heikkoudet korostuvat modernissa maailmassa. Vuonna 2019 yli neljännes kutsuntaikäluokasta jäi määräämättä varusmiespalvelukseen ja samalla alle 2 % päätyi siviilipalvelukseen. (Maavoimat, 2019).

Kuvituskuva. Pixabay.
Kuvituskuva. Pixabay.

Ikäluokkien pieneneminen yhdistettynä palvelukseen määrättyjen osuuteen herättää keskustelua. Missä tulevaisuuden vaiheessa nykyinen järjestelmä ei enää täytä uskottavan maanpuolustuksen kriteerejä? Voidaanko jo nyt ennustaa se vuosi, kun ei saada enää riittävästi alokkaita mosakiitureissaan kävelemään muodossa epämääräiseen tahtiin kahdesti vuodessa? Maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Hulkko toivoo enemmän naisia suorittamaan varusmiespalveluksen ja samalla lisätä B-luokkaan uusia tehtäviä. (Simola, 2020.)

Keskustelu kansallisesta turvallisuudesta on muutoksessa. Keskusteluareenoille nousee entistä enemmän vaikuttamisen ja sisäisen turvallisuuden uhkia. Enää uhka ei tule vain tietystä ilmansuunnasta, vaan uhka saattaa tulla taskussa kulkevasta mobiililaitteesta. Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto oli uhka kansalaisten yksityisyydelle - oliko se kansallisen turvallisuuden uhka?

Olemme tulleen harppauksin eteenpäin sotavuosien Suomesta, jossa kansallista turvallisuutta uhattiin aseellisesti Mannerheimin linjalla. Skenaario on varmasti vielä olemassa, mutta sillä on ystävänä monta muutakin turvallisuutta uhkaavaa skenaariota. Uhka tulee lähelle, kotirintamalla.

Yksilö voi joutua osaksi kansallista turvallisuusuhkaa pienelläkin kynnyksellä. En väitä, etteikö Puolustusvoimien aseellisella koulutuksella olisi omaa hyötyänsä, mutta se ei pian välttämättä enää riitä. Maanpuolustus on mielentila, jossa korostuu valmius vastata äkillisesti muuttuviin tilanteisiin ja kriiseihin.

Sukupuoli on tärkeä osa modernia maanpuolustuskeskustelua, sillä turvallisuusuhka ei ole kohtele yksilöä tämän yhden ominaisuuden perusteella. Kouluttamalla mahdollisimman laajasti väestöä voimme vastata muuttuvaan turvallisuustilanteeseen mahdollisimman kattavasti.

Lähteet:

Maavoimat:
https://maavoimat.fi/-/kutsunnat-paatokseen-yli-73-prosenttia-ikaluokasta-maarattiin-varusmiespalvelukseen


Simola, Satakunnan kansa:
https://www.satakunnankansa.fi/kotimaa/art-2000007049609.html