Adam asuntomarkkinoilla

22.02.2021

Kansan uutisten sunnuntaivieras Pinja Vuorinen [1] kirjoitti artikkelin, jossa kritisoi nykyistä asuntosijoittamisproseduuria. Artikkeli on saanut erityisen paljon kritiikkiä, sillä Vuorinen vertaa asuntosijoittajia parasiitteihin, ikään kuin Adam Smithin jalanjäljissä. Vuorisen tautologia on kuitenkin väärä: Adam Smith ei puhunut mitään valtion syöttämästä asumistuesta asuntosijoittajille. 

"Kapitalismin isänä pidetty Adam Smith piti vuokrasta varallisuutensa hankkivia maanomistajia parasiitteina.

Hänen mukaansa nämä nyhtivät vuokraa maasta, jonka parantamiseksi he eivät olleet tehneet lainkaan työtä. Tilanne ei ole muuttunut paljoa tähän päivään mennessä.

Maksettava vuokra on ainoastaan tulonsiirtoa asuntolainojaan pois maksavalle vuokranantajalle. Vuokranantaja ei tee työtä parantaakseen omistamaansa asuntoa taikka maata, jolla se sijaitsee."

Vuorinen vetää yhtäläisyyden maanomistajan ja vuokralaisen välille. Vertaus on ongelmallinen, sillä Adam Smithin aikainen maanomistajuudella ei ole juurikaan mitään tekemistä nykyisen asumistukisubvention kanssa, joka kieltämättä paisuttaa asuntosijoittajan kukkaroa. Emme ole siis Vuorisen kanssa tästä mekanismista mitenkään kovin eri mieltä. 

Adam Smithin kritiikki maanomistajuudessa keskittyy nimenomaan rajalliseen määreeseen, eli maahan ja maa-alaan. Adam Smith siis legitimoi kiinteistöveron, eikä tätä voida suoranaisesti verrata valtiolliseen subventioon ja kaavoituspolitiikkaan. Talousoikeistossa kiinteistövero on itse asiassa hyvinkin tunnustettu, sillä maan omistajuuden verotus nähdään tarpeelliseksi toimenpiteeksi. [2] 

Maanomistajuudessa ja nykyisessä kaavoituspolitiikassa on selkeä ero: toinen omistaa, toinen on politiikkaa. Kaavoitukseen voidaan vaikuttaa valitsemalla demokraattisesti kuntapäättäjät säätämään erilaisista kaavoitussysteemeistä. Siksi on älyllisesti epärehellistä väittää, että Adam Smithin maanomistajavertaus olisi mitenkään olennainen tekijä nykyisessä vuokramarkkinaproblematiikassa. Veikkaan myös, että Adam ei ilahtuisi Hitas-järjestelmästä.

Ketkä sitten ovat parasiitteja? No, loiset, eivät ihmiset. Mitä sitten vuokramarkkinoille pitäisi tehdä? No, parempaa kaavoituspolitiikkaa ja etsiä uusia mekanismeja, joilla valtion tuottama subventio ei suoraan valuisi asuntosijoittajalle, oli sijoittaja yksityinen tai ei. 

Josefi Tiirola

1. https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4443242-sunnuntaivieras-asuntosijoittajat-ja-vuokranantajat-ovat-parasiitteja-perustarpeella-tehdaan-rahaa

2. https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/luetuimmat/björn-wahlroos-kiinteistövero-maa-ja-metsätalousmaalle-1.70178?related=true